AR VR – Mixed Reality

21st Century Skills
Vitasys is een IT bedrijf dat de nieuwste innovaties omarmt en voorop loopt in technologische ontwikkelingen. Door onze ervaring en passie voor techniek, volgen wij deze ontwikkelingen nauwgezet.

Onderwijs omarmt technologie steeds meer, maar er is ruimte voor verbetering. Het is niet te onderschatten hoe zeer de maatschappij de komende jaren zal veranderen.

Mogen we u mailen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Of neem direct contact op:
Tel: 0228 594080
email linked in
Uw contactpersoon:

Jasper van der Klooster

Kinderen geboren tussen 2010
en 2025 staan bekend als de iGeneration.

Zij zijn de eerste generatie die volledig is geboren in de 21ste eeuw. Deze jongeren zullen volledig opgroeien in een wereld met smartphones, tablets en computers. Zij kennen geen leven zonder internet en videogames. Veel van hen leven in een Smart Home en praten elke dag met hun Smart Voice Assistant, voordat zij naar school gaan. Zij groeien op met SpaceX en willen/kunnen op een dag misschien wel op Mars gaan wonen. Een wereld zonder technologie kunnen zij zich niet eens voorstellen. Welke vaardigheden heeft deze generatie het hardst nodig om zich staande te houden in de snel veranderende wereld? Welke middelen zetten we vandaag in om de vaardigheden voor morgen te ontwikkelen?


 

Van alle banen zal 45% geautomatiseerd worden. Elke baan die routinetaken bevat zoals werken aan de lopende band, magazijnmedewerker, maar ook advocaat of bankier zijn banen die grotendeels zullen verdwijnen. Sociale vaardigheden, compassie en improvisatie zijn niet door A.I. te vervangen. Bloemist, reisleider, tandarts, of dierenarts zijn bijvoorbeeld beroepen die naar ons idee future-proof zijn. Automatisering creëert ook nieuwe banen en kansen. Software-ontwikkelaars, data-analysten en social media experts zijn banen die we 25 jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. Om mee te komen in de toekomst, zul je creatief moeten zijn en je blijven ontwikkelen. Met je eigen unieke en brede skillset word je onmisbaar voor je werkgever.


Een aantal voorspellingen voor over 25 jaar
Door te anticiperen op technologische ontwikkelingen zijn een aantal trends te voorspellen en kunnen we studenten voorbereiden op de toekomstige arbeidsmarkt.


A.I.
De opkomst van kunstmatige intelligentie zal een ongekend groot effect hebben op de maatschappij zoals wij die kennen. Alom aanwezig en veel meer op de voorgrond. Er is geen tak van sport die niet beïnvloed zal worden door de sterke ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Je horloge zal beter weten hoe het met je gaat dan de huisarts. Wij verwachten dat kunstmatige intelligentie de komende decennia zal uitblinken in het uitvoeren van één specifieke taak, zoals het herkennen van ziektes op röntgenfoto’s. Het trainen van algoritmes zal in eerste instantie door mensen moeten worden gedaan. Zo worden zelfrijdende auto’s nu door mensen getraind om stoplichten, voertuigen, personen en situaties te herkennen. Naarmate we meer en meer willen laten overnemen door kunstmatige intelligentie zal deze eerst moeten worden getraind met data. Er zal een samenwerking ontstaan tussen mensen en kunstmatige intelligentie die elkaar aanvullen om het beste resultaat te bereiken. Dit biedt kansen voor de arbeidsmarkt.


IoT
Door de komst van het Internet Of Things (IoT) zullen vrijwel alle devices aangesloten zijn op internet. Van de deurbel, met ingebouwde camera tot de koelkast die bijhoudt welke boodschappen moeten worden besteld evenals de resterende houdbaarheid van de producten. Het beveiligen en onderhouden van IoT devices betekent werk. Ook het opzetten en onderhouden van het draadloze netwerk is een belangrijke taak. Cybercrime is nu al een ding en dat zal verder toenemen naarmate meer apparaten met het internet verbonden zijn.


Zelfrijdende (vracht)auto’s
Over 25 jaar verwachten wij dat dit de normaalste zaak van de wereld is. Dit heeft verregaande gevolgen voor de economie. De zelfrijdende vrachtwagen heeft geen truckstop nodig, waardoor veel wegrestaurants en shops langs wegen zullen verdwijnen. Koop je nog je eigen auto, of neem je straks een dienst af bij een bedrijf als Tesla, of Über? Als je dan toch zelf een auto koopt, kan je deze zelf ook als taxi-service inzetten en  geld bijverdienen als je hem zelf op dat moment niet gebruikt. Het onderhoud en beveiligen van de zelfrijdende auto’s is een kans voor de werkgelegenheid.


Robotica
In principe kun je een zelfrijdende auto ook als een robot beschouwen. Het is immers een door A.I. aangedreven object dat taken uitvoert voor mensen. Toch hebben mensen vaak een ander beeld over wat een robot is. Op dit moment doen robots al taken die monotoon, zwaar, of gevaarlijk zijn. Ze zijn al niet meer enkel te vinden in grote fabriekshallen, maar helpen met bijvoorbeeld stofzuigen. Robots zullen in de toekomst steeds vaker in en om het huis te vinden zijn en op alle vlakken ons het leven aangenaam maken. Het produceren, beveiligen en onderhouden van robots is een groeiende sector waar veel banen gecreëerd zullen worden.


Van cash naar crypto
Papiergeld en munten hebben hun langste tijd gehad. Nu al betalen we elkaar steeds meer elektronisch. Wordt je salaris in de toekomst nog euro’s overgemaakt naar je rekening, of krijg je tokens van de gangbare cryptovaluta? En wie beheerst die cryptovaluta? Is dat de overheid, of zijn het bedrijven zoals Google? Een actueel voorbeeld hiervan zijn Google Opinion Rewards waarbij je een tegoed ontvangt voor de Google Play Store als je je mening geeft over bijvoorbeeld je restaurantbezoek.


Privacy
Als je nu af en toe al het idee hebt dat je weinig privacy hebt, geniet dan nog even extra als je weet dat je in de toekomst nog veel meer privacy zal moeten inleveren. Het bewaken van het laatste beetje privacy dat we hebben, biedt kansen voor de arbeidsmarkt.


3D printing
Nu vaak een onderschatte techniek is 3D printen, dat werkelijk een gigantische vlucht zal nemen. Een voorspelling van fabrikanten is dat 50% van het gehele productieproces 3D geprint zal worden. Zo kunnen producten volledig gepersonaliseerd gaan worden. Onderdelen hoeven niet langer elders geproduceerd en verscheept te worden, maar worden ter plekke geprint. Bovendien is 3D printen toe te passen in alle denkbare industrieën. Woningen, auto-onderdelen en zelfs voedsel zal 3D geprint worden. Naast het veelvuldig genoemde onderhoud, is hier ook het produceren van diverse soorten filament een kans voor de werkgelegenheid.


3D vormgeving
Alle objecten die 3D geprint worden,  moeten worden ontworpen. Hetzelfde geldt voor content voor Virtual Reality en Augmented Reality, hologrammen en schermen die 3D kunnen weergeven. Hier komt creativiteit bij kijken waar mensen nog altijd beter in zijn dan kunstmatige intelligentie. Marketing zal evolueren van afbeeldingen, naar video tot 3D weergave van vrijwel alles. 3D software zoals Blender en Maya zal op termijn belangrijker worden dan Photoshop. Creatief en daarom bij uitstek mensenwerk.


Mixed Reality
Het platform voor Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) wordt ook wel Mixed reality genoemd. Of je nu een laagje aan de echte wereld toevoegt met AR, of een complete virtuele wereld simuleert, het gebeurt realtime in 3D. Mixed Reality is al lang niet meer uitsluitend voor games. Volwassen toepassingen waarin situaties kunnen worden gesimuleerd waarin men veilig en goedkoop kan oefenen. Een noodsituatie met een kernreactor bijvoorbeeld, kun je maar beter simuleren lijkt ons. Het Mixed Reality platform en haar toepassingen groeit met de dag.
Je kan gesprekken hebben met mensen aan de andere kant van de wereld, terwijl het door een hologram aanvoelt alsof je samen in dezelfde ruimte bent. Werk samen met een binnenhuisarchitect in Australië aan de nieuwe sfeer in je huis, zonder dat hij daarvoor op het vliegtuig hoeft te stappen. Een arts kan vanaf overal ter wereld op afstand operaties uitvoeren. Ja, ook voor chirurgen wordt thuiswerken een optie. Mixed Reality zal op diverse manieren van flinke invloed zijn op de arbeidsmarkt.


Vitasys
Vitasys biedt een breed scala innovatieve producten waarmee scholen hun leerlingen kunnen voorbereiden op de toekomst. Ook hebben wij specialisten in dienst met grote kennis over onderwerpen als netwerken, security, 3D ontwerpen, 3D printen, robotica en meer. Door leraren te ondersteunen met onze kennis en kunde, leveren wij toegevoegde waarde bij onze producten. Om studenten te laten groeien in onze digitale samenleving, moet het onderwijs een evolutionaire sprong maken. Vitasys helpt u graag om alles uit de aangeschafte apparatuur te halen.


De kracht van Virtual Reality
Mensen onthouden 10% wat ze lezen, 20% van wat ze horen en zien, 75% van wat ze ervaren en 90% van zelf doen. Deze cijfers tonen aan hoe waardevol VR voor het onderwijs kan zijn. Want een les in VR is een interactieve ervaring die je de rest van je leven bijblijft. Met dit idee in het achterhoofd heeft Vitasys de VR Educatie Set ontwikkeld.


Software en lesmateriaal
Er zijn reeds noodzakelijke en educatieve apps voor u geïnstalleerd, zodat u direct aan de slag kunt! Hieronder staan er een aantal omschreven.


Windows Mixed Reality en SteamVR
Deze programma’s zijn noodzakelijk om Virtual Reality te kunnen weergeven.
Met de Windows Mixed Reality kun je de VR-bril kalibreren door aan te geven hoe groot de ruimte is waar je je in kan bewegen. SteamVR wordt door heel veel programma’s gebruikt als fundering en staat daarom ook al geïnstalleerd. SteamVR start vanzelf als je app dit nodig heeft.


Altspace VR
Uitstekend om het sociale aspect van VR uit te lichten.
Ontmoet mensen van over de hele wereld in deze virtuele ruimte waar je gratis live events kan volgen van bijvoorbeeld comedians, DJ’s, kunstenaars, of beroemdheden. Ook als je niet over VR beschikt, kun je deze wereld zelfs al bewonderen vanaf je smartphone. Zo kan iedereen erbij zijn.


VR Museum of Fine Art
Omring jezelf 1:1 met beeldhouwerken en schilderijen. En dan hebben we het niet over de minste kunstwerken, maar onder andere over de Mona Lisa! Zonder afscherming die je op afstand houdt. Dankzij de roomscale ervaring kan je om de standbeelden heen lopen en ze vanaf alle hoeken bewonderen.


Geogebra Mixed Reality
Plaats wiskundige objecten in de wereld, loop er omheen en maak screenshots vanaf elke positie. Geogebra wordt wereldwijd al door miljoenen mensen gebruikt om wiskunde te leren. Virtual Reality is hierop een waardevolle toevoeging.


Google Earth VR
Een uitstapje naar New York, Parijs, of gewoon Amsterdam is nog nooit zo snel gemaakt.
Vele grote steden en belangrijke landmarks zijn door Google omgetoverd tot 3D. Voel je zo vrij als een vogel als je over de Grand Canyon vliegt, of de sfeer opsnuift bij het Colosseum in Rome. Wie heeft er zin in topografie? Niet allemaal tegelijk!