Mind your steps – Week van de circulaire economie deel 3

Het is de week van de circulaire economie. Een week waarin overal bijeenkomsten, kennissessies en berichten over dit proces te vinden zijn. Ik zeg bewust proces, omdat dat juist is waar we het over hebben. Het is niet te vatten in een simpel woord of een andere manier van werken. Het is een proces voor zowel onze producten, als onze manier van denken. En dat proces zal ik deze week voor je, in 5 verschillende stukken uiteenzetten. Vandaag stap 3, hergebruik.

Stap 3 (van 5)
Afval dat er niet is hoef je ook niet te recyclen. In mijn vorige bijdrage ging het vooral over dingen niet aanschaffen of minder aan te schaffen en daardoor geen onnodig afval te creëren. Dat zijn zaken welke vooral met een verandering van een denkpatroon te maken hebben. Vandaag een meer praktische en voor velen direct uitvoerbare manier, hergebruik ofwel REUSE.

Vaak kijken we bij computers eens in de zoveel tijd naar vervanging. Een periode van 3 tot 4 jaar is daarin geen uitzondering. Vaak niet eens omdat het product ‘op’ is, maar gewoon, omdat er budget is, contracten aflopen, of omdat we het zo gewend zijn.

Het klinkt cliché en ontzettend voor de hand liggend, maar computers langer of opnieuw gebruiken zijn vaak alternatieven die niet worden geopperd. Een veelvoorkomende situatie: Een medewerker gaat uit dienst en de laptop beland op een plank. Vervolgens komt er een nieuwe medewerker en die krijgt? Inderdaad, een nieuwe laptop, want je wil je nieuwe medewerker toch dat goede gevoel geven.

Niemand wil een afgeleefde computer van een ander, zelfs niet als die nog gemakkelijk 2 jaar mee zou kunnen gaan. Maar de ervaring leert dat het vaak meer om de boodschap en de manier zoals die gebracht wordt gaat.

Life Cycle Extention (LCE)
Vertellen wij een medewerker dat een computer gebruikt is, dan zal dat een gevoel opleveren. Ziet de computer er ook gebruikt uit dan zal dit het gevoel versterken. Met het LCE-programma hebben we hier een oplossing voor gevonden.

Zo maken wij het mogelijk om computers volledig schoon te maken. En dat houdt niet op met een stofdoek en een spuitbusje met lucht. We zijn tegenwoordig in staat om met nieuwe, simpele technieken computers volledig te reinigen, te herstellen en optisch op te knappen. Dat kunt u zelf, maar het laten doen zorgt ervoor dat u zeker weet dat het op de juiste, professionele manier gedaan wordt.

Wanneer we daarbij ons verhaal vertellen waarom een bedrijf bewust kiest voor het LCE-programma, wat de duurzame impact is waar de nieuwe medewerker onderdeel van uitmaakt, weten we uit ervaring dat de perceptie van de gebruiker ook verandert. Het geeft juist en goed gevoel om deze computer verder te gebruiken, omdat het beter is voor de wereld, de toekomst en het bedrijf.

We kunnen u helpen dit verhaal vorm te geven en (nieuw) bewustzijn te creëren. Dan weet u direct  welke toegevoegde waarde dit kan bieden voor uw bedrijf en de medewerker. Dit proces op gang brengen is exact wat ik dagelijks doe. Bewustzijn creëren en meerwaarde leveren.

Prestatiecontracten
Gaan we nog verder kijken dan het fysiek afhandelen hiervan dan is een prestatiecontract, een meer geoptimaliseerde vorm van Duurzame Device as a Service (DAAS) een nog betere optie. Daarbij betaalt u namelijk niet voor de computer, maar enkel voor het gebruik. Zo bieden wij tegenwoordig scholen de mogelijkheid om elk jaar de hoeveelheid computers af te stemmen op het aantal leerlingen.

In de zomer nemen wij het volledige hardware pakket terug, maken dit gereed middels het LCE-programma voor de volgende gebruikers (in dit geval leerlingen). Na de zomer staan de machines, soft- en hardwarematig opgeschoond, klaar voor een nieuw schooljaar. En betalen, dat doet u enkel voor het aantal dat gebruikt wordt. Devices die wij terugkrijgen die zetten wij door naar een partij die er meer nodig heeft.

Na een vaste contractperiode kiest u ervoor om de apparaten af te blijven nemen, aan te schaffen, of terug te geven. Vervolgens zorgen wij er weer voor dat deze een nieuwe ronde in gaan bij een andere afnemer. Daarmee bent u ervan verzekerd dat er geen ongebruikte apparatuur stil staat, bespaart u kosten en wordt de duurzame afhandeling voor u verzorgd.

RE-USE
Duurzaamheid en circulaire economie zitten vaak niet in het product, maar in de manier hoe we daar mee omgaan. Wij weten als geen ander hoe we deze duurzaamheid vorm moeten geven voor onze klanten. Dat is de toegevoegde waarde die wij willen leveren, voor onze klant, onze toekomst en ons maatschappelijk doel.

Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden zoals repareren. Want kapot betekent niet altijd afgeschreven. We hebben een prachtige/uitstekende afdeling reparatie waar wij de levensduur van vele apparaten kunnen en mogen herstellen. Een duurzaam alternatief voor nieuw. Morgen meer over repareren in deel 4 van deze serie.

Wilt u weten wat wij nog meer als mogelijkheden zien? Wilt u een verdiepend gesprek over duurzaamheid? Ik kom graag een keer langs om van gedachten te wisselen.

 

Danny Verdonk
Sustainable Developement Manager
Tel 0228 594 080 mobiel 06 514 97 444
dverdonk@vitasys.nl