Mind your steps – Week van de circulaire economie deel 2

Het is de week van de circulaire economie. Een week waarin overal bijeenkomsten, kennissessies en berichten over dit proces te vinden zijn. Ik zeg bewust proces, omdat dat juist is waar we het over hebben. Het is niet te vatten in een simpel woord of een andere manier van werken. Het is een proces voor zowel onze producten, als onze manier van denken. En dat proces zal ik deze week voor je, in 5 verschillende stukken uiteenzetten. Vandaag stap 2, minder is soms genoeg.

Stap 2 (van 5)
Afval dat er niet is hoef je ook niet te recyclen. In mijn vorige post ging het vooral over dingen niet aanschaffen en daardoor geen onnodig afval te creëren. Een iets mildere variant van niets is ‘minder’, ofwel REDUCE. We zijn namelijk nog heel vaak geneigd om te kiezen voor maximaal in plaats van optimaal.

Vraag je bij een afdeling IT wat er nodig is aan nieuwe hardware dan vliegen de specificaties om je oren. Vaak zijn deze gestaafd aan hun eigen gevoel, aan het maximaal haalbare. Helaas is daarbij vaak een belangrijke stap overgeslagen, namelijk de daadwerkelijke behoefte van de gebruiker.

Kijken we naar het gebruik van een computer door een gebruiker, dan valt op dat een computer vaak slechts voor een (heel) klein deel daadwerkelijk zijn potentie benut. Met het gemiddelde gebruik van Word, Excel en mail, internet en steeds meer diensten in de cloud die draaien op externe, snelle servers is bijna elke computer in staat om de juiste prestaties te leveren. Pas wanneer je gaat kijken naar ingewikkelde applicaties is daadwerkelijk de rekenkracht van een ultrabook of elitebook nodig.

Door kritisch te kijken naar het gebruik ontstaan er ook nieuwe kansen. Zo heeft het bedrijf Circular Computing uit Engeland remanufactured laptops die zonder concessie een duurzaam en goedkoper alternatief bieden. Ik durf te schatten dat deze laptops in 90% van de gevallen zullen voldoen voor de gebruiker.

Circular Computing
De modellen van Circular Computing zijn de topmodellen van HP, Lenovo en Dell en komen uit het zakelijke circuit. Ze zijn tussen de 1 en 4 jaar oud en doorlopen een volledig proces van demontage, upgrading en remontage, waarna er een beter dan nieuwe laptop de fabriek weer verlaat.

Waarom beter dan nieuw? De productie van een nieuwe laptop kost ongeveer 1200KG aan grondstoffen, 360KG aan CO2 en 190.000 liter water. Deze kosten worden voor een groot deel bespaard door de computer te remanufacturen. En uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze modellen presteren op 97% van een nieuw model!

Het belangrijkste aan de circulaire laptop of door onze klanten ook “de groene laptop” genoemd is dat het geen compromis is. Geen compromis op duurzaamheid, hij is zeer duurzaam. Geen compromis op prijs, hij is goedkoper. Geen compromis op prestatie, hij is zeer krachtig. Geen compromis op uitstraling, hij is van hoge kwaliteit en de afwerking is niet van nieuw te onderscheiden. Een krachtige laptop met veel minder gebruik aan materialen.

En hoe wij dit testen? Wij accepteren geen compromis op het gebied van prestatie, kwaliteit en duurzaamheid als het gaat om de technologie waar ons eigen bedrijf op draait. En dat zullen we ook nooit van onze klanten vragen.

 

Reduce
Liever geen onnodig afval, maar wel een goede, krachtige en duurzame laptop nodig? Denk aan hergebruik, refurbished of remanufactured zoals de groene laptops. Wilt u er meer over weten? Bijvoorbeeld hoe het fabrieksproces is voor de medewerkers waar er ver boven de standaard BS8887 wordt gewerkt? Of wilt u weten hoe wij u kunnen helpen met het kiezen voor genoeg? Neem gerust contact op.

Danny Verdonk
Sustainable Developement Manager
Tel 0228 594 080 mobiel 06 514 97 444
dverdonk@vitasys.nl