Forseti noemt (O)V-Reizen!

Forseti, partner op het gebied van doelgroepenvervoer, ondersteunt ons initiatief de (O)V-Reizen App. Zij schreven hier onder andere een blog over; 

“Uit onderzoek is gebleken dat de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt moeilijk aan werk komen omdat ze nog niet zelfstandig kunnen reizen.  Joke de Haan combineert haar ervaring met de doelgroep met de nieuwste VR-techniek om met name jongeren te helpen.

 

Onlogisch, onoverzichtelijk en chaotisch.

Reizen is op veel vlakken lastig voor de doelgroep, er komt namelijk meer bij kijken dan je zou denken. Want wie heeft je geleerd dat de bus stopt als je je hand opsteekt? Bij deze doelgroep ontwikkelen de zogenaamde executieve functies langzamer. Daardoor is het bijvoorbeeld lastig om te plannen en prioriteiten te stellen. Dat maakt reizen al snel onlogisch, onoverzichtelijk en chaotisch.

 

Van de echte wereld naar VR

Al jaren helpt Joke jongeren zelfstandig te reizen. Ze reist dan de eerste keren mee, wacht ze daarna op bij de eindbestemming en is uiteindelijke een telefonische hulplijn. Ook haar eigen dochter heeft ze geholpen, zij durfde uiteindelijk zelfs in haar eentje naar Spanje te vliegen. Joke zocht naar andere mogelijkheden, Virtual Reality werd de volgende stap. 

 

Veilig leren reizen

Met VR kan iedereen leren reizen in een veilige omgeving. Het idee is om jongeren in een game-omgeving opdrachten te laten doen die de executieve functies opbouwen die je bij het reizen nodig hebt, een reis plannen bijvoorbeeld. 

 

Kwestie van geduld

De game is nu in ontwikkeling, maar het ontwikkelingen van een dergelijke applicatie kost veel geld. Mede door een bijdrage van de New Mobility Foundation, een organisatie onder leiding van Jan-Peter Balkenende, hebben ze de volgende stap kunnen zetten. Op dit moment is de werkgroep bij IT-patner Vitasys hard aan de ontwikkeling van deze game bezig. Ondertussen werkt Joke vanuit haar bedrijf de Haan Onderwijsontwikkeling aan de training voor de toekomstige begeleiders van de jongeren.

 

Forseti

Als Forseti zetten we steeds meer in op het bevorderen van zelfredzaamheid, met name in het leerlingenvervoer. Steeds meer gemeenten staan hier ook voor open. Initiatieven zoals dit juichen we dan ook ontzettend toe. We volgen deze ontwikkeling op de voet en delen een update wanneer die er is.”

 

Hier een link naar de originele blogpost: https://forseti.nl/afstand-tot-de-arbeidsmarkt-verkleinen-met-virtual-reality/