Challenge Zorgtechnologie op het Martinuscollege

Vitasys draagt graag bij aan initiatieven op het gebied van technologie en in het bijzonder binnen ons eigen regio. Zo geven we de leerlingen van het Martinus College de mogelijkheid om innovatieve technologieën zoals 3D scannen en Robotica te gebruiken in hun project. Het is aan hen hoe zij deze geavanceerde technologie inzetten om het maatschappelijk vraagstuk te beantwoorden. Onze collega Jasper staat de leerlingen tijdens de challenge wekelijks bij met zijn kennis en expertise.

Het Noordhollands Dagblad schreef hier een mooi artikel over!

Zaterdag 17 Oktober 2020 – Noord Holland Dagblad – Tanja Koopen

GROOTEBROEK

In deze tijd van corona, die voor velen leidt tot eenzaamheid, combineren de leerlingen van 2 vmbo van het Martinuscollege Leerlingen het nuttige met het aangename.

De tweedeklassers gaan tot de kerst via een challenge aan de slag met zorgtechnologie om bewoners van het Nicolaas Verpleeghuis in Lutjebroek uit de eenzaamheid te helpen. Ze werken daarbij niet alleen met het verpleeghuis samen, maar ook met automatiseringsbedrijf Vitasys en met Pipelife in Enkhuizen.

De komende weken gaan de leerlingen in groepjes brainstormen, vervolgens zelf ontwerpen en een prototype maken naar de sociale behoefte van de ouderen, hun vondst inzetten en uiteindelijk evalueren.

Zowel school als het verpleeghuis zijn enthousiast over de samenwerking. Leraar Sjaak Jongkind: ,,In vier groepen gaan zestien leerlingen de uitdaging aan om een prototype te maken van iets wat de bewoners kan helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een robot-hond”. Wat de leerlingen uiteindelijk gaan ontwerpen, hangt mede af van de input van bewoners van het Nicolaas Verpleeghuis.

In een zogeheten ’Zip Tie Dome’, een eigen werkplek, ontwerpen en maken de leerlingen een prototype. De challenge wordt afgesloten met een eindexpositie in het Martinuscollege. Voor de leerlingen is dit een mooie kans om in korte tijd veel te leren en iets te kunnen betekenen voor ouderen. Ze leren ’mensgericht’ te ontwerpen en een vraagstuk vertalen naar een technische toepassing. Ook gaan ze projectmatig te werk en maken gebruik van de nieuwste technische ontwikkelingen. Door zowel met het verpleeghuis als met bedrijven aan de slag te gaan maken ze ook nog eens kennis met het werk- en beroepenveld, aldus Jongkind.