Virtuele ervaring; HP Z-workstations

Westfries Museum combineert educatieve virtuele experiences voor bezoekers met duurzaam gebruik van grondstoffen

Cees Bakker, curator Westfries Museum:
“We kiezen voor duurzaamheid in alles wat we doen”


Branche: Educatie

Doel: Een IT-oplossing creëren die aansluit op de behoefte van het Westfries museum om – door het aanbieden van virtuele experiences – ook de jongere doelgroep te interesseren voor wat het Westfries Museum te bieden heeft.

Benadering: Het museum, dat al sinds 2014 historische virtual reality presentaties aanbiedt, heeft hiervoor destijds een speciale zaal met 30 stoelen en VR-brillen ingericht.
Vitasys is gevraagd een nieuwe impuls te geven aan deze omgeving.

IT-uitdagingen:
Het werken met de tot nu toe beschikbare hardware en software voor VR is “af en toe wel een nachtmerrie”, volgens Blender Artist Rob Tuytel. Dankzij de nieuwe Reverb VR-bril van HP zijn veel problemen nu opgelost.

Overzicht van de case:
De landkaart van kaartenmaker Floris van Berckenrode uit 1627, de oudste geschilderde kaart van Batavia, hangt tegenwoordig in het Westfries Museum in Hoorn. Gelukkig zijn er nog steeds veel details op de kaart te zien die helpen om je een voorstelling te maken van hoe het leven in het Batavia van toen geweest moet zijn. Om dit voor iedereen toegankelijk te maken brengt het museum deze bijzon-dere kaart met de nieuwste virtual reality technieken tot leven in een prachtige nieuwe presentatie: Batavia 1627 VR.

Hierin is Floris van Berckenrode de gids die de bezoeker door de stad Batavia rondleidt. Dat begint met een vogelvlucht over de stad, met zijn kasteel, de haven en de omgeving. Om vervolgens midden in de stad te landen, waar bezoekers getuige zijn van het dagelijks leven in deze levendige en multiculturele handelsnederzetting.


Klant aan het woord:
In het Westfries Museum in Hoorn kunnen bezoekers niet alleen zien maar ook ervaren, hoe het leven was in de rijke Gouden Eeuw. Door de poort van het 17de-eeuwse monument stappen bezoekers zó de Gouden Eeuw binnen om een wandeling te maken langs de sierlijk ingerichte stijlkamers met schilderkunst, porselein, glas- en zilverwerk.

Op dit moment is het Westfries museum volop bezig met de vernieuwing van haar Virtual Reality-ervaring voor bezoekers. Dit doen ze samen met Vitasys waarmee het museum al jaren een inspirerende samenwerking heeft. Drie jaar geleden startte het Westfries museum al met het aanbieden van een virtuele ervaring aan haar bezoekers. Bij elke stoel staat een Z-workstation van HP waaraan een VR-bril is gekoppeld waarmee de bezoeker vanuit zijn stoel een virtuele ervaring kan ondergaan. Bijvoorbeeld een wandeling maken door het historische stadje Hoorn of per VOC-zeilschip naar Kaap Hoorn varen.

~ Duurzaamheid is onderdeel van ons businessmodel ~

“Vitasys heeft samen met ons gekeken welk device het best zou aansluiten op de behoefte aan digitale ondersteuning van onze bezoekers”, vertelt Cees Bakker, curator van het Westfries Museum. “Bij het maken van die keuze was duurzaamheid voor ons een belangrijk aspect. We zochten naar devices die lang meegaan en die goed te repareren zijn. Dit is niet per definitie altijd de goedkoopste keuze. Maar onze huidige workstations werken na drie jaar nog steeds prima en kunnen- na refurbishing – opnieuw worden ingezet voor de nieuwe VR experience. Zo wordt een keuze voor goede kwaliteit, een duurzame investering die zich over de jaren terugbetaald. Vitasys’ keuze voor de Z-workstations van HP is daarom een uitstekend advies geweest.

Waar mogelijk gaan we voor hergebruik
Als Westfries Museum vallen wij onder de gemeente Hoorn. De gemeente heeft een beleid op duurzaam ondernemen in de regio en daar proberen wij ook ons steentje aan bij te dragen. Het hele museum is inmiddels voorzien van led-verlichting. Ook onze Z-workstations zijn op onderdelen vervangbaar en daarna opnieuw inzetbaar voor een tweede leven. Dus we proberen bij vervanging van energieverbruikende apparatuur er zeker op te letten dat dit bijdraagt aan de duurzaamheid van het Westfries Museum. De expertise van Vitasys op dit vlak, gecombineerd met hun voortrekkersrol op het gebied van hergebruik van devices en duurzaam ondernemen, maakt de keuze voor Vitasys als IT-partner voor ons heel vanzelfsprekend.

”Ook voor de nodige ICT-ondersteuning op het gebied van educatie werken we al jaren samen met Vitasys.
Een inspirerende samenwerking, die al tot veel leuke projecten heeft geleid.”

Digitale media als ‘verleider’ voor jong én oud
Met onze tentoonstellingen richten we ons vooral op jongeren. Om deze doelgroep te verleiden tot een bezoekje aan ons museum, bieden we jongeren verschillende educatieve activiteiten aan. Daarom zijn digitale hulpmiddelen voor ons als museum belangrijk. We zien steeds vaker dat docenten bijvoorbeeld hun lessen geschiedenis met de leerlingen voorbereiden, om vervolgens met de hele klas naar het museum te komen om hier met eigen ogen en oren te ervaren wat ze geleerd hebben. In dit kader heeft Vitasys voor ons een schitterende Virtuele Tour door het museum ontwikkelt die we binnenkort aan bezoekers gaan aanbieden.

Voor elk wat wils
Overigens willen we niet al onze tentoonstellingen toegankelijk maken via digitale media. We willen mensen ook de kans geven om – op de klassieke manier – zelf rond te lopen door het museum en te ontdekken wat er allemaal te zien en te beleven valt. Zodat je als bezoeker niet verplicht bent om met een tablet of telefoon door het museum te lopen. We bewandelen bewust beide sporen. Er is dus altijd een keuze om met een toelichting op papier in je hand door de tentoonstelling te wandelen. En bij een aantal tentoonstellingen bieden we bezoekers de mogelijkheid om een tour te doen met behulp van videopresentaties of interviews. Die zijn te bekijken of te beluisteren op een tablet en via smart screens in de ruimte. Vooral jongere bezoekers vinden dit erg leuk om te doen. Jongeren zijn ook eigenlijk niet anders gewend dan informatie via allerlei leuke digitale snufjes, tot zich te nemen. Maar ook volwassenen vinden het leuk om de VR-bril op te zetten en bijvoorbeeld een virtuele tour te maken. Het is een nieuwe ervaring die jong en oud aantrekt.”


Oplossing:

Hardware

  • HP Z workstation series
  • 1080TI Videokaart
  • HP reverb VR bril new

Software

  • Windows 10 mixed reality
  • Blender
  • Unreal Engine 4

HP diensten

  • HP carepack services

hp logo

 

HP ZBook Studio x360

DE KRACHTIGSTE CONVERTIBLE PC VAN HP

Geef uw creatieve proces opnieuw vorm met een veelzijdige laptop die u het nieuwste convertible ontwerp biedt en de professionele prestaties die u nodig hebt.


MAKERS

Een krachtige en veelzijdige oplossing voor uw creatieve workflow van de tekentafel en conceptualisering tot de uiteindelijke productie. Hij biedt de prestaties en nauwkeurige inktoplossing die u nodig hebt om onderweg te bewerken, kleuren te corrigeren en te retoucheren. En met het scharnier dat 360 graden draait kunt u snel overschakelen naar een andere modus om uw werk aan uw klanten te tonen.

 

ARCHITECTEN

Het perfecte gereedschap voor iedere architect die binnen en buiten het kantoor werkt. Profiteer van de prestaties die u nodig hebt voor BIM’s en de mogelijkheid om blauwdrukken op de bouwplaats eenvoudig te bewerken en markeren.

PRODUCTONTWIKKELAARS

Uw end-to-endoplossing voor ontwerpworkflows: schets, conceptualiseer, modelleer en toon 3D-ontwerpen op één apparaat. Profiteer van waanzinnige, professionele prestaties zodat u naadloos aan de slag kunt met grote, complexe 3D-modellen. Maak vervolgens moeiteloos de overstap naar de fabrieksvloer om realtime bewerkingen aan te brengen.

PROFESSIONELE PRESTATIES
IN 360 GRADEN

Gebruik een convertible laptop die is ontworpen om meerdere apps tegelijk snel en responsief uit te voeren. Bewerk probleemloos en zonder vertragingen afbeeldingen met een hoge resolutie met de NVIDIA®-videokaart en Intel® Core i7 processors.

BEKIJK VIDEO


 

 

Dit merk met en zeer groot assortiment aan digitale apparaten streeft ernaar technologie te maken die voor iedereen,
overal een betere levensstandaard creëert: elk individu, iedere organisatie en alle gemeenschappen overal ter wereld.

Of het om laptops, printers, monitoren of pc-accessoires gaat,
HP is en blijft een merk met producten die verpakt zijn in een stijlvol design en lang meegaan.

 

Casemanager Jasper

“Als IT-professionals met een enorme nieuwsgierigheid naar nieuwe producten en innovaties, zijn we altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen in IT. Relevante technologieën maken we ons snel eigen. Zo leveren we toepassingen met passie en meerwaarde.”

Contact opnemen Meer over Jasper van der Klooster