Bewaren om te delen

Cees Bakker, historicus Westfries Museum: De ‘Halve Maen’ is meer dan een bezienswaardigheid

Het was een bijzonder schouwspel, die 23ste mei in 2015. Waar havenbezoekers in Hoorn doorgaans worden geconfronteerd met de aanblik van forse toeristenboten, moderne jachten en snelle zeilschepen, werden zij die zaterdag vergast op een aanblik van ruim 400 jaar geleden: het zeiljacht VOC-schip de ‘Halve Maen’ voer de haven van Hoorn binnen.
Even een kort lesje geschiedenis: het was de ‘Halve Maen’ waarmee kapitein Henry Hudson in 1609 de Hudsonbaai (later vernoemd naar deze gezagvoerder) op voer om, in opdracht van de VOC, een noordwestelijke doorgang naar Azië te vinden. Die doorgang vond hij niet, maar zijn bevindingen waren van onschatbare waarde. Met de opgedane kennis werd namelijk de basis gelegd voor de eerste Nederlandse kolonie in Amerika, met Nieuw Amsterdam als basis. Het Nieuw Amsterdam dat wij heden ten dage kennen als New York.

Van toen naar nu

“Het is een mooi voorbeeld van kennis delen”, vertelt Cees Bakker, als historicus verbonden aan het Westfries Museum in Hoorn. “Het ging er in die tijd wel wat geheimzinniger aan toe, maar niettemin stelde Hudson die opgedane kennis – en kaarten – ten dienste van zijn opdrachtgevers. En dat is exact wat wij beogen met het Westfries Museum: onze kennis delen,
maar dan met de middelen die ons anno nu ter beschikking staan.”
“De ‘Halve Maen’ is een waarheidsgetrouwe replica van het oorspronkelijke schip. Ons museum heeft het tot 2025 bruikleen, iedereen kan hem op het Oostereiland in Hoorn komen bewonderen en ervaren hoe het geweest moet zijn

om op zo’n relatief kleine boot de oceaan over te steken. Niet alleen door het schip te bezoeken, maar om ook de context te ontdekken. Wat was die VOC? Waarom diende er een doorgang naar Azië gevonden te worden, hoe leefde men
toen? De ‘Halve Maen’ maakt onderdeel uit van ons doel om meer te vertellen over de Gouden Eeuw. Er is een tentoonstelling bij het schip. In het museum kun je, naast het bewonderen van voorwerpen, een ‘virtual reality’-zeereis maken en je kunt de Gouden Eeuw ontdekken tijdens een stadswandeling door het oude centrum.

Levende geschiedenis

“Geschiedenis is geen stoffig onderwerp. Geschiedenis heeft immers alles met het nu te maken. Al is het alleen maar
vanwege de historische panden, waar wij tegenwoordig nog steeds tussen leven. Als museum vinden wij het onze taak om
die link te leggen. Om het verleden te koppelen aan het nu. Daarom gebruiken wij moderne middelen om onze verhalen
te vertellen. Websites, lespakketten, 3D-presentaties, Facebookpagina’s; wij koppelen de fysieke wereld aan de

virtuele, om ons verhaal zo levendig mogelijk te vertellen. Spannende verhalen bovendien, wij merken dat de jeugd
ervan smult.” Daarom presenteren wij geschiedenis als een belevenis. Als iets levends. Daar past de
‘Halve Maen’ ontzettend goed in.

VR ALS PRODUCT

 

Exclusief bij Vitasys te huur of te koop

Wilt u Google Expeditions aanschaffen?
Bij Vitasys is de Google Expeditions te koop. De Expeditions Kist is een stevige roestvrij stalen industriele kist. De binnenkant is voorzien van beschermingsmateriaal waarin de ipad en telefoons worden geschoven. Hierdoor zijn deze optimaal beschermd zodat de kist veilig opgeborgen of getransporteerd kan worden.
Bovendien personaliseren wij de Expeditions Kist door deze buitenom te bestickeren met o.a. uw bedrijfs logo. Ook de Expeditie brillen (van Mattel) worden bestickerd. Wij maken dan een ontwerp op maat.