Arts en automatisering | De digitale wereld in de praktijk

 

 

 

Elske Sjollema
Officemanager
huisartsenpraktijk
De Compagnie

Als je oorspronkelijk uit een compleet andere branche komt, is de overstap naar een nieuw soort baan heel groot. Officemanager Elske Sjollema kan erover meepraten; zij komt oorspronkelijk uit de scheepswerktuigkunde en heeft momenteel een functie bij apotheekhoudende huisartsenpraktijk De Compagnie in Medemblik. Met als belangrijkste kwaliteit “jij kunt logisch nadenken” is zij nu verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij deze huisartsenpraktijk. De aangewezen persoon om meer te vertellen over “arts en automatisering”. “Voor een huisartsenpraktijk met een apotheek is er maar één ding belangrijk: continuïteit,” vertelt Elske. “Steeds meer informatie gaat digitaal naar ziekenhuizen of verzekeraars, denk bijvoorbeeld aan verwijzingen en facturen. Wat voorheen nog per brief gebeurde, gaat nu via de computer. Dat is doorgaans veilig en snel, maar zodra je systeem ook maar enigszins begint te haperen, loop je enorme vertragingen op. Dat was met ons vorige systeem het probleem; het werd zo traag, dat het soms een eeuwigheid duurde voordat je een pc had opgestart. Dat is niet handig met mensen in de wachtkamer.”

Installeren zonder oponthoud
“Het werd langzaamaan geen doen meer, de software was overvol, het systeem werd super traag, een geheugenkaart ging stuk. Dus heb ik met één van de huisartsen, dokter Bader, een plan van aanpak opgesteld. Onze eisen: een snellere server met meer capaciteit en met meer mogelijkheden voor de toekomst.

De specialist van Vitasys begreep precies wat wij bedoelden. Hij plaatste een nieuwe server en zorgde ervoor dat de apotheek en de praktijk moeiteloos konden doorwerken.

Zeker voor de apotheek een verademing, want daar staat men constant in contact met de software, van etiketten printen tot recepten scannen. Het enige probleem bleek het back-up systeem, daar bleek een bug in te zitten. Het heeft ons een paar slapeloze nachten gekost, maar uiteindelijk wist Vitasys ook dat op te lossen.

Promedico
“Ook ons Huisartsen Informatie Systeem liep na de installatie weer als een zonnetje. Er zijn diverse systemen; het platform dat wij gebruiken is Promedico VDF 10. Een prima systeem, dat al veel papierwerk scheelt. En dat binnenkort nog minder printwerk oplevert, omdat het tegenwoordig rechtstreeks aansluit bij VECOZO, het declaratieportal. Voorheen gebeurde dat op papier, maar nu de verschillende HIS-systemen  compatibel zijn, is ook dit geautomatiseerd.” “Een paperless office? Dat zou ik best willen, ja. Het is veiliger, sneller en duurzamer. Ik verwacht ook dat er straks veel meer online gaat gebeuren. Niet alleen vanuit de huisartsenpraktijk, maar ook door de patiënten zelf zal alles interactiever worden. Maar soms willen we meer dan ons is toegestaan. De inspectie eist bijvoorbeeld nog steeds dat wij al onze dagrapporten uitdraaien, dat is onderdeel van de certificering. Ik zou niet weten waarom dat niet digitaal zou kunnen. De techniek is er allang klaar voor.”

Vitasys over de Compagnie:
“Als professionals begrijpen wij hoe belangrijk het is voor een huisartsenpraktijk om te kunnen rekenen op een vlekkeloze digitale omgeving. Dus zijn wij bij De Compagnie eerst gaan kijken wat de behoefte was. In feite was de opdracht simpel: men wil kunnen rekenen op een systeem dat snel, continu en zorgeloos functioneert. Een systeem waarmee men nog jaren toe kan. Daar hebben wij met plezier voor gezorgd. Wij hebben een compleet nieuw netwerk aangelegd, de specifieke software geïnstalleerd (Promedico) en het digitale archief omgezet naar een nieuwe versie. Maar minstens zo belangrijk was dat de implementatie snel verliep; hoe minder men ervan merkte, hoe beter. Nou, dat is aardig gelukt, denk ik. Maar zo werken wij, het gaat bij Vitasys altijd om begrip voor de klant. Wij denken nu eenmaal graag mee.”

UW WENSEN, ONZE OPLOSSINGEN

Werken met automatisering is kiezen uit talloze mogelijkheden. Maar hoe vindt u in een woud aan IT-keuzes precies wat u zoekt?

Een netwerk zonder problemen. Een omgeving waar u geen omkijken naar hebt. Veilig, snel en efficiënt. Dat is onze belofte aan al onze opdrachtgevers. Een belofte die wij gemakkelijk nakomen, want onze specialisten zorgen dat het werkt. En dat het blijft werken.

Lees hier verder >>

hp

Casemanager Michael

‘Wij bouwen een netwerk waar u op kan rekenen. Wij maken gebruik van de knowhow en technologie van de beste leveranciers in de markt en koppelen deze aan onze ervaring in de IT-branche. Een ideale combinatie. Wij zorgen dat het werkt en dat het blijft werken.’

Contact opnemen Meer over Michael Klous