Computers in de praktijk: beter voor patiënt, milieu en mij

Dick Biesheuvel digitale tandarts

De Torenstraat, Medemblik. Loop door een monumentaal poortje en je staat midden in de geschiedenis. In het hart van historisch Medemblik behandelt Dick Biesheuvel zijn patiënten met behulp van de laatste snufjes op IT-gebied.

“Het moet goed gebeuren,” legt Dick Biesheuvel uit. “En als je kiest voor kwaliteit, moet je blijven kijken naar de mogelijkheden om het nóg beter te doen, jezelf blijven bijscholen. Digitale techniek is daar voor mij een onlosmakelijk onderdeel van. Vrijwel al mijn apparatuur is computergestuurd en alles staat met elkaar in verbinding. Door middel van digitale scans maak ik 3D-modellen voor kronen, die ik vervolgens zelf kan produceren, tot op een honderdste millimeter nauwkeurig. Voor het maken van digitale röntgenfoto’s heb ik veel minder straling nodig. Die foto’s worden meteen bij de patiëntenkaart opgeslagen en zijn zo altijd snel terug te vinden. Dat is beter voor de patiënt én voor het milieu. Ik voorzie ook dat er in de nabije toekomst

Vorig jaar heb ik mijn hele digitale infrastructuur veranderd, want de vorige was verouderd. Maar voor mijn praktijk is het natuurlijk geen kwestie van: even wat nieuwe schermpjes neerzetten en klaar. Je moet het zien als een driehoek: mijn praktijk met 4500 patiënten, de specialistische softwareleverancier en de automatiseerder. Ik besprak mijn wensen met Vertimart, een specialist op het gebied van software voor tandartspraktijken. Vervolgens ging ik met Vitasys praten over de hardware, stille werkstations, een server die het altijd doet en de overgang van oud naar nieuw. Het werd een vlekkeloze operatie. Met als geruststellende gedachte dat Vitasys van een afstandje mijn apparatuur in de gaten houdt. Dat vind ik het mooie aan digitaal werken: de aantoonbare zekerheid, het vastleggen van informatie en het meetbare element.”

In een klik klaar Dick Biesheuvel wijst naar een computerscherm: “Ik heb een nagenoeg paperless office, alles gaat digitaal. Neem dit dossier: deze man moet ik doorverwijzen naar een specialist, bijvoorbeeld een kaakchirurg. Alle relevante informatie kan ik via het programma Exquise delen met de chirurg. Er staat keurig bij vermeld dat de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven, dus met één druk op de knop heeft mijn collega alle informatie. Daarnaast wordt bij elke behandeling direct het te declareren bedrag aangegeven in het dossier. Kun je nagaan hoeveel dubbel werk hiermee wordt voorkomen.”

 

Casemanager Tim

‘Rust in uw IT-omgeving. Automatisering, beveiliging, netwerken, data-beveiliging, storage. Hoe vindt u in een woud aan mogelijkheden en keuzes precies wat u zoekt? Wij maken u wegwijs en ontwikkelen uw IT-omgeving.’

Contact opnemen Meer over Tim van Dam
Tim van Dam