Hier krijgen spullen én mensen een tweede kans

Noppes;
een warenhuis voor tweedehands

 

Noppes logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Willem Staphorsius
directeur van Noppes

 

Het is druk in de Noppes-winkel aan de Industrieweg in Grootebroek. Mensen in alle soorten en maten snuffelen rond in de grote hal. Op zoek naar iets handigs, iets nuttigs, een buitenkansje… Willem Staphorsius, directeur van Noppes, kijkt tevreden toe. “Dit is funshoppen. Een tweede kans voor mens en materiaal.

De spullen krijgen wij gratis. Meestal van mensen die bijvoorbeeld nieuwe meubels hebben gekocht en geen zin hebben in toestanden op Marktplaats. Wat opvalt is dat mensen tegenwoordig vaker van interieur veranderen. Mensen volgen de trends en gaan op zoek naar dat bijzondere, dat persoonlijke. Dat soort dingen vind je bij Noppes. Meubels, accessoires, voorwerpen… En kleding natuurlijk. Wat dat laatste betreft; wij werken samen met de Kinderkledingbank Stede Broec.

Maatschappelijke verankering, dat is voor ons heel belangrijk. Zo hebben scholieren van Praktijkschool Westfriesland hun eigen winkeltje, “Nada”. Daar verkopen zij zelfgemaakte voorwerpen en leren ze tegelijkertijd hoe het er in een winkel aan toe gaat.  Elk filiaal heeft netwerkpartners waarmee wij bijzondere, maatschappelijk betrokken projecten van de grond tillen.”

Staphorsius: “Ik kan me voorstellen dat er bedrijven zijn waar het kantoorinterieur wordt vervangen. Bel ons gerust, wij komen het allemaal halen. Of schenk het ons, wij hebben de ANBI-status*, dus er zit nog fiscaal voordeel aan ook. Het hoeft echt niet direct naar het grofvuil. Wij hebben werkplaatsen waar we meubels kunnen opknappen. Bovendien doe je het milieu er een plezier mee. Denk creatief en niet ‘daar heeft niemand meer wat aan’. Het kan ook om computers gaan bijvoorbeeld. Die hebben vaak nog een tweede leven. Zo kregen wij via Vitasys de beschikking over een enorme partij verouderde pc’s en printers van de gemeente Hoorn. Wij hebben ze, onder regie van Vitasys, weer opgeknapt en ze gingen als warme broodjes over de toonbank.”

 

* Bij goede doelen met een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) geniet zowel de gever als de ontvanger belastingvoordeel.

Mind your steps – Week van de circulaire economie deel 3

Het is de week van de circulaire economie. Een week waarin overal bijeenkomsten, kennissessies en berichten over dit proces te vinden zijn.

Ik zeg bewust proces, omdat dat juist is waar we het over hebben. Het is niet te vatten in een simpel woord of een andere manier van werken.

Het is een proces voor zowel onze producten, als onze manier van denken. En dat proces zal ik deze week voor je, in 5 verschillende stukken uiteenzetten.
Vandaag stap 3, hergebruik.

Lees hier verder