Ubbo Emmius Praktijkonderwijs Stadskanaal: digitaal in het praktijkonderwijs

Arjen Huttinga Ubbo Emmius Praktijkonderwijs

Dat digitaal onderwijs op steeds meer reguliere scholen gemeengoed begint te worden, behoeft geen betoog. Maar ook het speciaal onderwijs zet stappen. Ubbo Emmius Praktijkonderwijs in Stadskanaal is een school voor het praktijkonderwijs waar het gebruik van digitale hulpmiddelen een steeds grotere vlucht neemt. Teamleider Bovenbouw en projectleider ICT Arjen Huttinga over de keuze voor Chromebooks. “Voor ons is het belangrijk dat onze leerlingen gewend raken aan het werken met een computer”, vertelt Arjen Huttinga. “Steeds meer handelingen worden immers verricht via het internet, dan is het wel zo verstandig hen wegwijs te maken. Hoe zoek je dingen op? Wat komt er kijken bij telebankieren en shoppen? Hoe ga je veilig om met je gegevens? Onze leerlingen vormen een kwetsbare doelgroep. Ze zijn net iets gemakkelijker te paaien voor minder aanvaardbare dingen. Daarom zijn wij extra scherp in het letten op het gebruik van sociale media.

Keus ingegeven door ruimtegebrek
“Dat ons gebruik van digitale hulpmiddelen een flinke ‘boost’ heeft gekregen heeft ook een heel praktische reden: ruimtegebrek. Het lokaal dat wij eigenlijk voor ICT-lessen gebruikten, hadden wij door capaciteitsgebrek hard nodig. Dus hebben wij ervoor gekozen dit lokaal als regulier leslokaal te gebruiken en de leerlingen gewoon in de klas digitaal onderwijs te laten volgen.” “Wij gebruiken voornamelijk Chromebooks en de daarbij horende Google Apps for Education. Met Drive, Gmail en diverse Hangouts biedt dit een mooi en werkbaar pakket aan onderwijs-mogelijkheden. De leerlingen zijn al gewend met smartphones te werken en op deze manier is de stap naar de toekomst voor hen niet al te groot. Programma’s als Google Docs en Sheets zijn kwalitatief meer dan voldoende om mee te werken.”

Geen server meer nodig
“Natuurlijk spelen ook financiën een belangrijke rol. Chromebooks zijn relatief goedkoop, voor een paar honderd euro heb je een basic Chromebook waar je heel goed mee uit de voeten kunt. Bovendien hebben wij straks geen server meer nodig, alles gaat via Google Drive. Ook de docenten werken met Google, ook voor het leerlingvolg-systeem. Daarbij gebruiken wij weliswaar iPads, maar de programma’s draaien voornamelijk op Google.” “Een van de grote voordelen van werken op deze manier is de interactie. Met name onze nieuwe CTOUCH Touchschermen zijn een grote aanwinst. In combinatie met een Chromecast kan een leerkracht een leerling vragen een opdracht naar het scherm te sturen, zodat de hele klas naar het resultaat kan kijken. Een mooie, inzichtelijke manier van leren.”

Vrije hand gekregen
“Wij zijn heel tevreden met onze Chromebooks. De manier van werken, het gebruik, het gemak: alles is helder, duidelijk en praktisch. Sinds januari van dit jaar zijn wij onderdeel van een grotere scholengemeenschap, maar van de directie mogen wij het ingeslagen pad blijven volgen. En daar zijn wij heel blij mee”, aldus Arjen Huttinga. Chromecart is een, door Vitasys ontwikkeld, compact opberg- en oplaadsysteem voor Chromebooks. Flexibel in te delen tot max. 32 Chromebooks. Het ergonomische, Deense ontwerp geeft de Chromecart veel gebruiksgemak. Met handige zwenkwielen en een grote handgreep is de Chromecart makkelijk verrijdbaar van lokaal naar lokaal.

Chromebooks

Een Chromebook is een laptop met het besturingssysteem Chrome OS van Google en maakt gebruik van alle voordelen van het internet. U logt in op uw persoonlijke Google omgeving en u heeft direct toegang tot uw bestanden in de Cloud.

Chromebooks zijn de ideale oplossing voor het onderwijs. Uitstekend te beheren, betaalbaar, snel, veilig en perfect om kennis te delen met elkaar. Vitasys levert chromebooks van HP, Dell, Asus en Acer.

Als u ook Chromebooks voor uw school gaat gebruiken, kan dit u een besparing van 70% op uw inkoop opleveren.

Lees hier meer >>

 

G Suite for Education


Met Google binnen uw onderwijsinstelling, maakt u uw digitale omgeving
productiever, beheersbaar en betaalbaarder.


G Suite for Education is in combinatie met de zeer betaalbare Google Chromebooks hét Cloudplatform voor het onderwijs. Dit gratis pakket voor het onderwijs bevat onder meer de toepassingen: Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Gmail, Agenda en Google Drive. Google G Suite for Education biedt uw docenten en leerlingen een unieke mogelijkheid om op een eenvoudige manier snel en efficiënt samen te werken. Documenten kunnen door meerdere gebruikers tegelijk worden bewerkt en worden altijd automatisch in de Cloud opgeslagen.

Bekijk onze G Suite for Education flyer

Lees hier meer >>

Casemanager Alex

‘Het onderwijs is volop in beweging. Als Google for Education Partner is Vitasys gespecialiseerd in digitale totaal oplossingen voor het onderwijs. Wij blijven voortdurend alert op de nieuwste ontwikkelingen.’

Contact opnemen Meer over Alex Burggraaf