Univé Hollands Noorden: dialoog met klanten via narrowcasting
Remon Kragtwijk en Dennis Guitoneau over narrowcasting
Steeds vaker worden de traditionele folders en posters vervangen door bewegend beeld. De ontwikkeling van digital signage ook wel narrowcasting, het presenteren van video’s en mededelingen via een tv-scherm, neemt een steeds hogere vlucht. Ook bij de vijf vestigingen van Univé Hollands Noorden nemen schermen een prominente plaats in. Dennis Guitoneau en Remon Kragtwijk van Univé leggen uit waarom: “Het is een ideale manier om een nog beter contact te hebben met onze klanten.” Univé Hollands Noorden bestaat uit vijf vestigingen in West-Friesland: Medemblik, Spanbroek, Wieringerwerf, Bovenkarspel en Schagen. In elk van de vestigingen bevindt zich een tv-scherm dat is aangesloten op een centrale computer, vanwaaruit de inhoud (‘content’) van het gepresenteerde wordt aangestuurd. Verantwoordelijk voor de content zijn Remon Kragtwijk (ICT-beheerder) en Dennis Guitoneau (adviseur en contentbeheerder). Hun doel voor de inzet van het gesloten tv-circuit: “Univé een regionale invulling geven.”
Digitaal tv-circuit
We staan met z’n drieën in de ontvangstruimte van Univé in Medemblik en kijken naar het scherm. Het nieuws van Nu.nl trekt voorbij, het weerbericht volgt en dan zien we een filmpje over een fikse bedrijfsbrand in Zwaag: brandweerauto’s, een bezorgde eigenaar in beeld. “Kijk”, legt Dennis uit, “dit filmpje hebben we gemaakt om te laten zien dat wij midden in het veld staan. De brand brak ’s nachts uit en binnen een uur waren onze schade-experts ter plaatse. In dit filmpje blikt de eigenaar terug en legt hij uit hoe belangrijk hij het vindt dat hij in korte tijd wist of en hoe hij verzekerd was tegen dit soort calamiteiten. Het is een promotiefilmpje, maar dan wel één waar de klant aan het woord is. Dankzij ons digitale tv-circuit kunnen wij dit filmpje in al onze vestigingen draaien.”
Meer dan een ‘wachtverzachter’
“Zo werkt het met narrowcasting, wij kunnen veel dichter op het publiek zitten, door regionale en zelfs lokale boodschappen te presenteren”, licht Remon toe. “Voor de kijkers is het veel meer dan een ‘wacht-verzachter’. Wij kunnen hen simpelweg beter en op een leukere manier informeren, met filmpjes, lokaal nieuws, verzekeringsnieuws, enzovoorts. Dat hoeft niet alleen om Univé-uitingen te gaan, overigens. Wanneer het relevant is, bieden wij ook externe partijen de mogelijkheid iets te plaatsen, zoals laatst het geval was met de ‘Omring’. En uiteraard bieden wij ruimte voor aankondigingen van evenementen als Zomerpop of Dijkpop.” Dennis: “Het kernwoord is ‘transparantie’. Dat is wat de klant van nu van je verlangt. Interactie. Hoe ga je te werk, wat kan ik als klant verwachten? Voor die transparantie is een systeem als dit, met narrowcasting, een ideaal middel. Neem het filmpje over de brand: hierin wordt precies aangegeven hoe wij reageren op een calamiteit bij één van onze klanten. Je hebt direct een beeld. Verzekeren is mensenwerk, daar komt steeds meer het accent op te liggen. Het gaat niet meer per se om het productaanbod, het gaat om de dialoog. Die willen wij opbouwen met onze klanten.” Remon: “En uitbouwen! narrowcasting is één onderdeel van het arsenaal aan mogelijkheden dat je tot je beschikking hebt om een eigen gemeenschap, een ‘community’, te bouwen. Een manier vinden waarop je constant in gesprek bent met je klanten. En daar blijven wij ook in de toekomst aan werken!”
Vitasys, specialist in narrowcasting
Narrowcasting is een ideale manier om binnen een gesloten ‘tv-circuit’ eigen mededelingen te verzorgen. Bedrijfsinformatie en promotiefilms, bijvoorbeeld. Maar ook – en misschien wel juist – is narrowcasting een ideale manier van snel en direct communiceren binnen de retail. Uitverkoop, aanbiedingen, speciale acties; het zijn slechts enkele van de talloze mogelijkheden van dit veelzijdige en voordelige medium. Vitasys is als partner van TDM Signage dé specialist op het gebied van narrowcasting. Linda Bosch, grafisch ontwerper, vertelt u graag over de vele mogelijkheden van narrowcasting.